Η αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ. είναι ανύπαρκτη

georgiadisCapture
Άδωνις Γεωργιάδης

Από τον Δημήτρη Γκάτσιο

«Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να καταστεί πολιτικά κυρίαρχη. Για να γίνει αυτό πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο των ιδεών», επισημαίνει, στη συνέντευξή του στο «Κ», ο υποψήφιος πρόεδρος της παράταξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μία ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Γεωργιάδης κατηγορεί τον κ. Τζιτζικώστα ότι από τις Ευρωεκλογές και σχεδόν μέχρι σήμερα δεν έχανε ευκαιρία να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα και διαμηνύει πως δεν συμμετέχει σε καμία συζήτηση που αφορά ανταλλαγή θέσεων και καρέκλας. «Εγώ κάνω συμφωνίες μόνο επί τη βάσει πολιτικών αρχών και μόνο επί τη βάσει πολιτικών προγραμμάτων. Όταν θα ακούσω το πρόγραμμα του κ. Τζιτζικώστα, προς το παρόν δεν το έχω ακούσει, θα ωργμπορώ να σας πω τι ρόλο θα μπορούσα να έχω σε μια Νέα Δημοκρατία του κ. Τζιτζικώστα», τονίζει.

Κύριε Γεωργιάδη, μία ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, ποιο πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι το νέο αποτύπωμα της παράταξης την επομένη της εκλογικής διαδικασίας;

Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να καταστεί πολιτικά κυρίαρχη. Για να γίνει αυτό πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο των ιδεών. Τον πόλεμο που έχει χάσει εδώ και δεκαετίες. Άρα, το νέο αποτύπωμα της παράταξης θα είναι μια παράταξη ιδεολογικά υπερήφανη που δεν θα φοβάται πλέον την ιδεολογική και πολιτική σύγκρουση με την Αριστερά.

Τι διαχωρίζει τη δική σας στρατηγική από αυτή των τριών συνυποψηφίων σας; Πώς θα διευρύνετε την εκλογική επιρροή της παράταξης;

Ακριβώς επειδή εγώ μπορώ να κάνω την ιδεολογική σύγκρουση με την Αριστερά, θα μπορέσουμε με σκληρό πολιτικό αγώνα, με την ανάδειξη νέων στελεχών και με την παρουσία των θέσεών μας στην κοινωνία να ανατρέψουμε τα στερεότυπα που έχουν εγκαθιδρυθεί στην ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες. Παραδείγματος χάριν, στην Ελλάδα κάθε ιδιωτικοποίηση θεωρείται εκ των προτέρων ξεπούλημα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Κάθε επιχειρηματίας θεωρείται εκ των προτέρων απατεώνας. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Αυτό εάν το κάνουμε στο επίπεδο των ιδεών θα κερδίσουμε τελικά όχι μόνο τις εκλογές αλλά και την πολιτική ηγεμονία. Μας βοηθάει, για να το πετύχουμε, η κρίση που δεν αφήνει πλέον άλλο περιθώριο στις ψευδαισθήσεις.

Σας άκουσα πολλές φορές να υπερασπίζεστε το έργο της κυβέρνησης Σαμαρά, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του κ. Τζιτζικώστα απέναντι στα πεπραγμένα του πρώην πρωθυπουργού. Θεωρείτε ότι δεν έγιναν λάθη σε αυτή την τριετία;

Φυσικά και γίνανε λάθη. Ποιος από όσους δρούμε δεν κάνει λάθη; Εσείς δεν κάνετε λάθη; Εγώ δεν έχω κάνει λάθη; Προφανώς έχει κάνει λάθη και ο Αντώνης Σαμαράς. Είναι όμως το πρόσημο του αποτελέσματος του έργου θετικό ή αρνητικό; Εγώ λέω ότι είναι θετικό, τα νούμερα λένε ότι είναι θετικό, οι αγορές λένε ότι είναι θετικό, οι Ευρωπαίοι εταίροι λένε ότι είναι θετικό. Ο μόνος που, δυστυχώς, δεν το κατάλαβε είναι ο κύριος Τζιτζικώστας ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια, μετά τη σύγκρουσή του με τον Αντώνη Σαμαρά από τις Ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές και μετά –μέχρι και σχεδόν σήμερα– δεν έχανε ευκαιρία να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα και να κατηγορεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αποκορύφωμα η προσπάθειά του να αποκηρύξει μετά βδελυγμίας, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τον Αντώνη Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία, γιατί ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό, με συγχωρείτε, πρέπει να σταματήσει. Για να είσαι πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να μπορείς να μας εκφράσεις και όλους εμάς. Και εμείς υπηρετήσαμε και τρέξαμε και για τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά.

Επισημαίνετε ότι με εσάς πρόεδρο ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος θα χάσουν τον ύπνο τους. Αυτή η αναφορά είναι αιχμή για την αντιπολιτευτική τακτική της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μεϊμαράκη;

Εγώ ποτέ δεν κάνω αιχμές έμμεσες, μιλάω πάντα στη ζωή μου ευθέως. Η αντιπολιτευτική τακτική της Νέας Δημοκρατίας, δυστυχώς, είναι ανύπαρκτη. Εάν η Νέα Δημοκρατία ήταν κυβέρνηση και έκανε αυτά που κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση θα εσείετο η Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία νομίζει ότι μπορούμε να ρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ με κοινοβουλευτικές μάχες ή με τηλεοπτικές συζητήσεις. Αυτά δεν είναι αρκετά. Χρειάζεται να κατεβούμε κάτω στον δρόμο και να πείσουμε την κοινωνία, χρειάζεται να κάνουμε την κοινωνία να αισθανθεί ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ξένο σώμα, αλλά είναι κομμάτι του λαού. Αυτό το έχει ξεχάσει η Νέα Δημοκρατία στην πορεία, δεν ευθύνεται αποκλειστικά ο κύριος Μεϊμαράκης, αλλά αυτή είναι η εικόνα που δίνει σήμερα η παράταξη και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Εμμένετε στην εκπεφρασμένη άποψή σας ότι οι κύριοι Τζιτζικώστας και Βορίδης αντάλλαξαν καρέκλες;

Κοντά στον νου και η γνώση.

Μιλήσατε περί προτάσεως για την αντιπροεδρία, την οποία και δεχθήκατε. Αυτή έγινε από τον κ. Τζιτζικώστα; Εάν, τελικά, δεν είστε εσείς ο επόμενος αρχηγός θα πείτε «ναι» σε μια ενδεχόμενη πρόταση για τη συγκεκριμένη θέση ή θα παραμείνετε «απλός στρατιώτης»;

Δεν συμμετέχω, αν και πράγματι μου προτάθηκε, σε καμία συζήτηση που αφορά ανταλλαγή θέσεων και καρέκλας. Η έως σήμερα πολιτική μου διαδρομή και το γεγονός ότι είμαι ο μόνος βουλευτής που για να ακολουθήσει τις ιδέες του και να υπερψηφίσει το Μνημόνιο παραιτήθηκε και από βουλευτής και από υπουργός, αποδεικνύει ότι οι καρέκλες είναι το τελευταίο που με ενδιαφέρουν στην πολιτική. Εγώ κάνω συμφωνίες μόνο επί τη βάσει πολιτικών αρχών και μόνο επί τη βάσει πολιτικών προγραμμάτων. Όταν θα ακούσω το πρόγραμμα του κυρίου Τζιτζικώστα, προς το παρόν δεν το έχω ακούσει, δεν ξέρω αν το έχετε ακούσει εσείς, θα μπορώ να σας πω τι ρόλο θα μπορούσα να έχω σε μια Νέα Δημοκρατία του κυρίου Τζιτζικώστα.

Είπατε, αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, ότι η εποχή της αθωότητας έχει τελειώσει. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για το προσφυγικό;

Η εποχή της αθωότητας, δυστυχώς, έχει τελειώσει και τα γεγονότα στο Παρίσι και το Αννόβερο δείχνουν ότι η Ευρώπη έχει εισέλθει σε μια καινούρια φάση. Το χτύπημα στο Παρίσι είναι η ευρωπαϊκή 11η Σεπτεμβρίου. Η Ευρώπη θα αναλάβει αποφασιστική δράση διότι αν δεν αναλάβει αποφασιστική δράση θα διαλυθεί. Άρα, αναπόφευκτα θα γίνει αυτό. Η Ελλάδα, δυστυχώς, σε αυτή τη συγκυρία έχει την τρομερή ατυχία να έχει τη χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών. Την ώρα που όλες οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κλείνουν τα σύνορά τους και σκληραίνουν τη θέση τους στο θέμα του μεταναστευτικού, εμείς έχουμε μια κυβέρνηση που άνοιξε τα σύνορα και που πάσχει από τρομακτικές ιδεοληψίες.

Ας ελπίσουμε ότι θα επιστρέψουμε γρήγορα και θα επαναφέρουμε την πολιτική που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. Εάν αυτό δεν γίνει, η Ελλάδα θα καταστραφεί. Θα καταστραφεί διότι η Αυστρία θα φτιάξει φράχτη, η Ουγγαρία έχει φτιάξει φράχτη, τα Σκόπια θα φτιάξουν φράχτη, η Γερμανία δεν δέχεται άλλους πρόσφυγες, η Γαλλία δεν δέχεται άλλους πρόσφυγες, η Ιταλία δεν δέχεται άλλους πρόσφυγες. Άρα, αν η Ελλάδα κρατήσει την πολιτική που έχει σήμερα θα δεχθεί, αργά ή γρήγορα, στο έδαφός της όλους αυτούς τους ανθρώπους. Και όλους αυτούς τους ανθρώπους, όσο καλοί κι αν είναι, η Ελλάδα δεν μπορεί να τους αντέξει. Αυτοί θα εγκλωβιστούν εδώ και μαζί με αυτούς θα εγκλωβιστούμε και εμείς.

Κάνετε λόγο για την «ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς». Εσείς τι θα αντιπαραβάλλετε, εάν εκλεγείτε πρόεδρος;

Τη φιλελεύθερη Δεξιά και τη φιλελεύθερη Κεντροδεξιά, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Οι ιδέες της Κεντροδεξιάς έχουν κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο εκτός από την Ελλάδα. Και έτσι κατάντησε η Ελλάδα να είναι μια περίεργη χώρα, εις την οποία αυτοί που καίνε τα πανεπιστήμια είναι δημοκράτες και όσοι ζητάμε να συλληφθούν αυτοί που καίνε τα πανεπιστήμια είμαστε οι ακραίοι. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

capital.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s