Ιορδανία

Ελλάδα Ιορδανία, πολλά τα κοινά

Ιορδανία
Αμμάν, Ιορδανία – Ναός του Ηρακλή

Το Αμμάν είναι η πρωτεύουσα της χασεμιτικού βασιλείου της Ιορδανίας. Βρίσκεται στην ΝΑ λεκάνη της Μεσογείου και αποτελεί μέρος των κρατών των λεγόμενων της Μέσης Ανατολής – ενώ είναι το πλέον δυτικοποιημένο από αυτά. Η πρωτεύουσα βρίσκεται στο βόρειο κεντρικό μέρος, είναι δομημένη με σύγχρονα πολεοδομικά πρότυπα. H Ιορδανία, με πληθυσμό 4.007.526 (Wikipedia), με την Ελλάδα έχουν ίδια ώρα, ενώ το κλίμα είναι θερμότερο με μέση υψηλή, θερμοκρασία Απριλίου, 22 C. H ιστορία της διανύει περιόδους, Ελληνιστική, Ρωμαική, πρώϊμη Ισλαμική, Μεσαιωνική, Οθωμανική, Βρετανική, Ανεξαρτησίας. Τα τελευταία 10 χρόνια διανύει μια περίοδο έντονης πολιτιστικής, οικονομικής – γενικά, αστικής ανάπτυξης.

«Η Ελλάδα και η Ιορδανία έχουν κοινές απόψεις για την προώθηση ειρηνικών λύσεων ως προς τις τοπικές κρίσεις» σύμφωνα με την Ελληνίδα πρέσβειρα Μαρία Λουίζα Μαρινάκη που εξήρε την «αναγκαιότητα για διμερή συνερασία».
«Η Ελλάδα και η Ιορδανία οι οποίες ξεκίνησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 1947, είναι δύο μετριοπαθείς χώρες στην ΝΑ πλευρά της Μεσογείου, που ανέπτυξαν εξαιρετικές σχέσεις με την πάροδο των ετών» – τόνισε η πρέσβειρα, επ’ ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Αμμάν.

«Η Ιορδανία είναι μια μετριοπαθής χώρα, στην πλευρά ενός μετριοπαθούς Ισλάμ και θα πρέπει να υποστηριχθεί σε πολλούς τομείς. Είμαστε φωνή της Ευρώπης» συνέχισε η κ. Μαρινάκη. «Η εμπορική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας προσδοκούμε να κάνει ένα δυναμικό άνοιγμα, αφ’ ης στιγμής η Ε.Ε. συμφώνησε για απλούστερους κανόνες στο εξωτερικό εμπόριο. Η Ελλάδα υποστηρίζει την Ιορδανία κι αυτό αντιστοίχως θα ωφελήσει την οικονομία και των δύο χωρών».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επίσημες επισκέψεις διπλωματικών αντιπροσωπειών μεταξύ των δύο χωρών προς σύσφιξη των σχέσεων τους. Επίσημη αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την Ιορδανία στις 9-10 Μαίου με αντιπροσώπους διαφόρων ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ανανεώσιμης ενέργειας, στις κατασκευές – προς εξεύρεση συνεργασιών και σύναψη συμφωνιών.
Αναφέρθηκε στην τριμερή συνάντηση αντιπροσωπειών από Κύπρο, Ελλάδα, Ιορδανία «με στόχευση την εξεύρεση πεδίου συνεργασιών στους τομείς του πολιτισμού, εμπορίου και τοπικών ζητημάτων» που θα λάβει χώρα στην Κύπρο τον Απρίλιο.

Ως προς το Συριακό προσφυγικό ζήτημα, είπε πως «η κρίση διοχετεύτηκε σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Ιορδανία» τονίζοντας:
«Η Ελλάδα και η Ιορδανία ακολούθησαν παρόμοιες μεθόδους εξεύρεσης λύσης. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες τους, οι δύο χώρες κράτησαν τα σύνορα τους ανοιχτά για τους πρόσφυγες του πολέμου. Διαπραγματεύθηκαν επι τη βάσει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων πολέμου». Είπε πως πάνω από 800.000 άτομα πέρασαν τα σύνορα για την Ευρώπη από την Ελλάδα και ότι 50.000 βρίσκονται ακόμη στη χώρα της.

Κατόπιν αναφέρθηκε στον τουρισμό λέγοντας πως οι επισκέπτες από την Ιορδανία αυξήθηκαν κατά 27% – αφ’ ότου η εταιρεία Aegean Airlines, άρχισε να εκτελεί δρομολόγια προς, και από, την Ιορδανία τον Ιούνιο του 2014. Η τιμή του εισητηρίου μειώθηκε σε 300JD από 700JD που ήταν προηγουμένως, σημειώνοντας «Αυτά ήταν καλά νέα για τον τουρισμό αλλά και για τις επιχειρηματικές μας ανταλλαγές».

Τέλος αναφέρθηκε στη σημασία της στρατιωτικής συνεργασίας, αλλά και στον τομέα της πάταξης της τρομοκρατίας. «Η ανάγκη για συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πιο επιτακτική από ποτέ για την εξουδετέρωση της τρομοκρατίας» είπε.
Η κ. Μαρινάκη που θα ολοκληρώσει τη θητεία της σύντομα στο Αμμάν, είπε καταλήγοντας την ομιλία της: «Βασικά εδώ αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου. Τη ζεστασιά και τη φιλοξενία που ένιωσα εδώ θα τη θυμάμαι πάντα.
Θα ‘θελα να τονίσω την αόρατη γραμμή που υπάρχει ανάμεσα στο άγαλμα του Ηρακλή στο Αμμάν, και στα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο, στην Αθήνα – κι αυτό πάντα θα μου θυμίζει τους βαθείς δεσμούς ανάμεσα στις χώρες μας».

Εικόνα Α΄ Αρχική πηγή:

Ambassador says Jordan, Greece have much in common

By Mohammad Ghazal – Mar 29,2016 – Last updated at Mar 29,2016 Maria Louisa Marinakis AMMAN — Greece and Jordan see eye to eye on regional issues and share common stances in pushing for peaceful solutions to regional crisis, according to Greek Ambassador Maria Louisa Marinakis, who highlighted the opportunity to increase bilateral cooperation. Jordan and…

//d2uzdrx7k4koxz.cloudfront.net/user/view.act?p=MTU1ODk=&c=MzY5ODQ1Nzg=&fuid=MjIwNDEyNDk=&showDate=true

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s