«Βόρεια» Μακεδονία

skopje_map
Χάρτης της πΓΔΜ γνωστή ως Macedonia

Σε λίγο καιρό επρόκειτο να λήξει η ενδιάμεση συμφωνία με τη γειτονική χώρα υπό την ονομασία  πΓΔΜ και ως εκ τούτου θα επαναφερόταν η προηγούμενη που είχαν εδραιώσει ως Μακεδονία. Η Συμφωνία των Πρεσπών όπως ονομάσθηκε εδραιώνει την ονομασία Βόρεια Μακεδονία με ό, τι αυτό συνεπάγεται: αλλαγή συντάγματος, διαχωρισμός από την αρχαία Μακεδονία, απάλειψη αλυτρωτισμού κλπ.

skopje1
Χάρτης Σκοπίων – Βόρεια Μακεδονία

Ωστόσο από μόνη της η ονομασία ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων και κατά των ΑΝΕΛ που είχαν ταχθεί εναντίον κάθε λύσης που θα περιείχε την ονομασία Μακεδονία. Πράγματι το να έχουμε στα βόρεια σύνορα μας μια χώρα με ονομασία ίδια με τη δική μας Μακεδονία εγείρει πλήθος ενστάσεων του τύπου κι αν μια μέρα διεκδικήσουν τη δική μας Μακεδονία εκτός από τα εμπορικής φύσεως σχετικά με τα προϊόντα προέλευσης πχ μακεδονικός χαλβάς, φέτα Μακεδονίας κ.ά. Όμως κάθε τι έχει δύο όψεις την κακή και την καλή.

Η συμφωνία ως καλό έχει ότι δημιουργεί συνειρμικά μια περιοχή με κοινή ονομασία μεγαλώνοντας τη έτσι και κυρίως προσδίδοντας σ’ αυτή εντονότερο τουριστικό ενδιαφέρον. Η Βόρεια Μακεδονία με πρωτεύουσα  τα Σκόπια, η άλλη – νοτίως αυτής η Ελληνική Μακεδονία με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη. Έτσι το όνομα αυτό – χαρίζοντας το ως επί χρόνια ζητούσαν οι γείτονες μας, συντελεί στη δημιουργία μιας αυτούσιας Μακεδονίας απαρτιζόμενη από δύο κράτη: Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία. Αυτά ως προς την καλή εξέλιξη της συμφωνίας.

skopje_sm
Τα Σκόπια στο μέσον των συνοριακών χωρών: Αλβανία, Σερβία, Βουλγαρία, Ελλάς

Η αντίθετη όμως άποψη συναινεί πως αυτή η χώρα δεν δικαιούνταν να λάβει επισήμως αυτή την ονομασία καθώς: ήταν μέρος μιας γεωγραφικής ολότητας με την ονομασία Μακεδονία που μοιράζονταν 3 χώρες (Ελλάς 50%, Αλβανία 10%, τ ) και τελικά «βαφτίζεται» με την ονομασία του όλου ενώ είναι μέρος. Θα μπορούσε να λέγεται κάλλιστα «Δημοκρατία των Σκοπίων», ή «Δημοκρατία του Βαρδάρη» ή ό,τι άλλο μη εμποδίζοντας κάτι τέτοιο να υπονοεί την ονομασία Μακεδονία της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Μακεδονία ένα δημιούργημα του Στρατάρχη Τίτο Τίποτε όμως δεν δέχονταν καθώς είναι γαλουχημένοι από την εποχή των Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών που τους είχε βαφτίσει ο Τίτο ως Μακεδονία ποιος ξέρει που αποσκοπώντας ίσως σε τίποτε άλλο πλην του αυτονόητου: να κερδίσουν δίοδο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης! Στο ζήτημα που εγείρεται ότι θα μπορούσε να είναι βλαπτική η συμφωνία για τη δική μας Μακεδονία και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, εδώ αντικαθιστώντας στη δήλωση του Ελευθερίου Βενιζέλου «Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να κάνει τόσο μεγάλο κακό» το Ελλάδα με τη λέξη Τα Σκόπια, υποδηλώνεται ακόμη περισσότερο το ανίσχυρο του επιχειρήματος.

Η Συνθήκη του Βουκουρεστίου Η Συνθήκη που υπεγράφη στο Βουκουρέστι ήταν μια συνθήκη ειρήνης μεταξύ της ηττημένης Βουλγαρίας και των συμμάχων χωρών Ελλάδας, Σερβίας, Μαυροβουνίου, Ρουμανίας. Στα πλαίσια της Συνθήκης αυτής, (Ιούλιος / Αύγουστος 1913) που ακολούθησε του Β΄Βαλκανικούς πολέμους όπου ορίσθηκαν τα σύνορα της ηττημένης Βουλγαρίας και αφορούσε τις 4 νικήτριες χώρες: (Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία) σε ερώτηση προς τον Ε. Βενιζέλο περί πιθανής πρόκλησης εκ μέρους της Γερμανίας να επιτεθεί στη Σερβία προσκαλώντας και την Ελλάδα με υπόσχεση μεγάλων εδαφικών παραχωρήσεων, ο Βενιζέλος απάντησε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάς είναι πάρα πολύ μικρά δια να διαπράξη τόσον μεγάλην αναισχυντίαν».

Όμως αυτά ανάγονται στο παρελθόν και το σήμερα ως διαμορφώνεται με την επικράτηση της Συνθήκης των Πρεσπών και την ακολουθούμενη θεσμοθέτηση της με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία επιλύει ένα χρονίζον πρόβλημα που δεν συντελούσε στην αλληλεγγύη και την καλή γειτονία των λαών.
oionos / περισσότερα για Σκόπια

Τι λέει το BBC

Αναφέρει ο αφηγητής του BBC: «Όταν η Γιουγκοσλαβία διασπάστηκε σε 7 έθνη-κράτη το 1991, η περιοχή βόρεια των ελληνικών συνόρων αυτοαποκαλέστηκε ‘Μακεδονία’». Αυτό είναι το σημείο όπου απεικονίζεται ο χάρτης με τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Ύστερα ο αφηγητής συνεχίζει: «Αλλά η Ελλάδα έχει ήδη μία περιοχή που ονομάζεται Μακεδονία. Η συμφωνία πλέον λέει να μετονομαστεί ο γείτονάς τους ως ‘Βόρεια Μακεδονία’». Αυτό είναι το σημείο όπου απεικονίζεται πλέον ο χάρτης της περιοχής με τα ονόματα όπως τα προβλέπει η συμφωνία, και όχι γιατί το BBC προέβη σε διόρθωση των δεδομένων του.

περισσότερα στο site

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s