Παραχάραξη της Ιστορίας

macedonia_coin_ban

Οποιαδήποτε ονομασία που θα είχε τη λέξη Μακεδονία μόνο την Ελληνική Μακεδονία θα μπορούσε να έχει προέλευση καθώς υπήρξε η μοναδική κοιτίδα του αρχαίου Μακεδονικού πολιτισμού ως το βασίλειο του Φιλίππου και του γιου του Αλεξάνδρου του Μέγα και των επιγόνων τους.

«Η Μακεδονική Ένωση της Μεγάλης Βρετανίας σφόδρα αντιτίθεται στην προτεινόμενη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ που αφορά στη λύση της διαμάχης μεταξύ των δύο κρατών για την ονομασία.

macedonia_coinΗ αναγνώριση της «Μακεδονικής» εθνικότητας και γλώσσας αποτελεί προσβολή για τους κατοίκους της ιστορικής περιοχής της Μακεδονίας της Βορείου Ελλάδος οι οποίοι διακατέχουν την Μακεδονική ιστορία και πολιτισμό για πάνω από 3000 χρόνια. Οι άνθρωποι που απαιτούν την Μακεδονική εθνική ταυτότητα είναι Σλαβικής προέλευσης. Εποίκησαν την περιοχή μετά από 1000 χρόνια της ακμής του αρχαίου βασιλείου της Μακεδονίας και δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ζητούν την κληρονομιά του.

macedonia_gold_coin_filΤο ζήτημα της γλώσσας και της εθνικότητας ήταν πάντα το κεντρικό θέμα της διαμάχης. Μπορεί να λεχθεί πως γλώσσα και εθνικότητα είναι σημαντικότερα από την ονομασία. Νομιμοποιούν την φαλκίδευση της Μακεδονικής ιστορίας με τη δημιουργία ενός τεχνητού κράτους που υπάρχει μόνο για να διευκολύνει γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Σ’ αυτό το πλαίσιο η προτεινόμενη συμφωνία είναι εντελώς απαράδεκτη – απλά παραδίδει ένα μεγάλο μέρος της Ελληνικής κληρονομιάς. Οι συνέπειες της συμφωνίας μπορεί να αποβούν μοιραίες για το Ελληνικό έθνος.

Κατά πρώτον η συμφωνία δεν διασφαλίζει τη σταθερότητα στην περιοχή. Αντίθετα, η συνύπαρξη δύο χωριστών οντοτήτων με Μακεδονική ταυτότητα αφήνει την πόρτα ανοιχτή σε εντάσεις και διαμάχες στο μέλλον.
Υπάρχουν μερικές υποχωρήσεις που έγιναν για πρώτη φορά από την άλλη πλευρά όπως η Εrga Οmnes χρήση, που παραδέχεται την Ελληνική Μακεδονική κληρονομιά υποσχόμενη πως θα αφαιρέσει τα αρχαία ελληνικά σύμβολα από το κράτος αυτό. Εντούτοις τη θεωρούμε μικρότερης σπουδαιότητας ως μόνο ένα μικρό βήμα προς την επίτευξη μιας αποδεκτής συμφωνίας.

Η Μακεδονική Ένωση της Μεγάλης Βρετανίας, που ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1989 εργάζεται εδώ και 29 χρόνια να εκπαιδεύσει το Βρετανικό κοινό ως προς την αληθινή Ελληνική ιστορία της Μακεδονίας. Η οργάνωση πραγματοποιεί ομιλίες, παρουσιάσεις και συζητήσεις με γνωστούς ιστορικούς, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και πολιτικούς ανοιχτές στο δημόσιο κοινό. Οι εκδηλώσεις αυτές κρατούν ζωντανή στη δημόσια συνείδηση την ουσία του παρ’ ότι το όνομα οικειοποιήθηκε από έναν ξένο λαό η ταυτότητα δεν μπορεί να οικειοποιηθεί.

Παροτρύνουμε τον ελληνικό λαό να δείξει την αντίθεση του στη συμφωνία με κάθε νόμιμο μέσο: με συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τις Μακεδονικές Ενώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με την προώθηση της Μακεδονικής ιστορίας στα κοινωνικά δίκτυα.»

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Μακεδονικής Κοινότητας στη Μεγάλη Βρετανία
πηγή: macedonia.org.uk

Σημειώσεις

  1. Ορισμένοι αυτόχθονες έλκουν την καταγωγή τους και από του Βούλγαρους Κομιτατζήδες – σφαγείς Ελληνικών πληθυσμών στη περιοχή της Μακεδονίας.
  2. Επίσης τα εδάφη με τις ελληνικές ονομασίας στο έδαφος των Σκοπίων όπως η πόλη Στρώμνιτσα γενέτειρα του πρωθυπουργού Ζοράν Ζάεφ, υπήρξαν κυρίως ελληνικού προεξέχοντος στοιχείου.
  3. Τα ιστορικά στοιχεία αφορούν στην διεκδικούσα την ονομασία χώρα της πΓΔΜ και η Ελλάδα οφείλει να θωρακίσει την Μακεδονική της Εθνική ταυτότητα ως εδαφική περιφέρεια στην οποία ανήκει αποκλειστικά η ονομασία Μακεδονία.

Σχολιάστε